Indvirkning af Det Digitale Produktpas på byggematerialeindustrien i EU

Det Digitale Produktpas (DPP) er en ny regulering indført af EU, som har til formål at fremme bæredygtighed i hele produktets livscyklus. DPP giver detaljerede oplysninger om et produkts sammensætning, oprindelse, miljøpåvirkning og andre relevante data. Disse oplysninger er designet til at skabe en mere bæredygtig og gennemsigtig forsyningskæde i byggematerialeindustrien, hvilket gør det muligt for både forbrugere og interessenter at træffe mere oplyste valg om produkters bæredygtighedsprofil.

Hvilken betydning har dette for byggematerialeindustrien

EU’s nye lovgivning kræver, at alle byggematerialer solgt fra 2030 skal have et digitalt produktpas. Dette krav fremmer sporbarhed og gennemsigtighed, som er essentielle for en cirkulær økonomi. Forbrugerne kan få adgang til oplysninger om byggematerialernes oprindelse, de anvendte materialer og produktionsprocesserne, hvilket giver dem mulighed for at træffe miljøvenlige beslutninger.

Hvad betyder dette for datahåndteringen?
Implementeringen af DPP stiller høje krav til producenternes evne til at indsamle, administrere og dele data. For at håndtere disse krav effektivt kan Product Information Management (PIM) systemer være en afgørende løsning. PIM-systemer hjælper med at samle data fra forskellige kilder, herunder ERP-systemer og tredjepartsdatapuljer, hvilket sikrer, at dataene altid er opdaterede og let tilgængelige. Dette forbedrer også lagerstyring ved at give et klart overblik over lagerbeholdninger og optimere forsyningskæden.

Bæredygtighed og konkurrence fordele
For virksomheder i byggematerialeindustrien, der formår at tilpasse sig de nye krav, giver DPP en mulighed for at positionere sig som bæredygtige og ansvarlige aktører. Dette kan forbedre brandets image og øge dets konkurrenceevne ved at fremhæve engagement i miljøvenlige praksisser. Det kan også tiltrække kunder, der vægter bæredygtighed højt.

Det praktiske
Effektive datahåndteringssystemer er afgørende for at overholde DPP-kravene i byggematerialeindustrien. Disse systemer hjælper med at samle data fra forskellige kilder og sikrer, at dataene altid er opdaterede og let tilgængelige. Dette kan også forbedre lagerstyringen, optimere genbestillinger og reducere spild, hvilket bidrager til en mere effektiv og bæredygtig produktion.

Eksempel: Byggematerialeprojekt
I et pilotprojekt har flere virksomheder samarbejdet om at producere sporbare byggematerialer ved hjælp af DPP. Ved hjælp af en chip placeret i byggematerialerne kan forbrugerne scanne produkterne med en mobiltelefon og få adgang til detaljeret information om de anvendte materialer og produktionsprocessen. Dette fremmer transparens og gør det muligt for forbrugerne at træffe informerede beslutninger om bæredygtighed.

Det Digitale Produktpas repræsenterer både en udfordring og en mulighed for byggematerialeindustrien i EU. Overgangen kræver investeringer og ændringer i eksisterende processer, men vil på længere sigt bidrage til en mere bæredygtig og transparent industri. Dette kan styrke virksomhedernes position på markedet og øge forbrugernes tillid til produkterne.

 Tilmeld dig vores Digitale Produktpas emailliste

Det Digitale Produktpas
Arrangeret af Kruso A/S
CVR: 25524365

Please enable JavaScript in your browser to complete this form.
Navn / Efternavn